Vesti

Međunarodna zajednica osuduđuje napad u KM

Zvaničnici vlade Velike Britanije i međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji oštro su osudili bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojem je jedna osoba poginula, a 11 povređeno.

Britanski ministar za Evropu, Dejvid Lidington naveo je u pisanoj izjavi da je osetio duboko žaljenje kada je čuo za ubistvo doktora Mesuda Džekovića kao i za povređene, do čega je došlo tokom protesta u Mitrovici.    ’Ono što je jasno jeste da nasilju kao sredstvu za postizanje političkih ciljeva na Kosovu apsolutno nema mesta’, rekao je ministar Lidington. On je sve zajednice na Kosmetu pozvao da zajedno rade na mirnom rešavanju međusobnih razlika. Portparol Međunarodne civilne kancelarije (ICO), Endi Mekgafi, rekao je da se ta kancelarija pridružuje ižravanju dubokog žaljenja zbog incidenta izazvanog eksplozijom u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je jedna osoba izgubila život. “Tragičan incident se desio tokom mirnog protesta u severnoj Mitrovici. Protesti su demokratsko pravo sve dok su mirni. Nasilno ponašanje nije prihvatljiv deo demokratske kulture. Detaljna istraga mora da usledi i svaki počinilac treba da se izvede pred lice pravde“, rekao je Mekgafi putem saopštenja za medije. Dodaje se da dodao da ICO podržava otvaranje Centra za civilne usluge u severnoj Kosovskoj Mitrovici, od strane kosovskih institucija. “Kancelarija pruža više nego potrebne usluge kosovskih institucija svim građanima kako bi pribavili civilna dokumenta. Ne dolazi u pitanje da će bilo ko od građana biti prisiljen da koristi kancelariju – to je za dobrobit građana  koji žele da pribave civilna dokumenta“, kazao je Mekgafi u saopštenju Međunarodne civilne kancelarije.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017