Vesti

Goran Bogdanović: Otvaranje kancelarije smišljena provokacija

“Napad bombom na Srbe koji su se okupili na protestu povodom otvaranja kancelarije takozvane vlade Kosova u severenom delu Mitrovice, predstavlja još jedan čin nasilja i pokazuje da albanski ekstremisti i Priština ne prezaju ni od čega da bi ostvarili svoje secesionističke planove”, kaže ministar za KiM Goran Bogdanović.

“Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zahteva od EULEKS-a da konačno preduzme mere u skladu sa svojim mandatom, zaštiti Srbe, njihove živote, imovinu i obezbedi mir, pronađe i kazni krivce. Više niko nema pravo na izgovore, posebno ne legitimno međunarodno prisustvo’, kaže se u pisanoj izjavi ministra Bogdanovića koja je dostavljena medijima. Bogdanović smatra da otvaranje ove kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice, predstavlja provokaciju, “sračunatu da se izazovu incidenti’. “Jutrošnji napad pokazuje da svaki pokušaj ostvarenja plana Prištine za integraciju severnog dela Kosova i Metohije, može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost. Sada je i poslednjem skeptiku jasno, a i onim diplomatama država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, da izvor terorizma u pokrajini nisu Srbi sa Severa, već albanski ekstremisti, koje podržava takozvana vlada Kosova’, istakao je Bogdanović i napomenuo da će Ministarstvo za Kosovo i Metohiju učiniti sve u zaštiti građana na Severu Kosova. Bogdanović je još jednom pozvao EULEKS da što pre pronađe i kazni krivce, a ne da se, kako je naveo “stara o sprovođenju Fejtovog plana’, ali i da konačno preduzme sve da se ovakvi incidenti i nasilje više ne ponavljaju.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017