Vesti

EK obezbedila obuku za energetske inspektore na Kosovu

Energetski inspektori sa Kosova predstavili su danas rezultate energetske inspekcije. Inspekcijja je sprovedena u 4 fabrike i 12 javnih zgrada.

Inspektori, njih 28 prošli su teoretsku i praktičnu obuku u okviru programa finansiranog od Evropske unije i takođe su sproveli inspekciju 12 javnih zgrada i 4 fabrika. U saopštenju dostavljenom KIM radiju se navodi da energetske inspekcije, prema postojećem kosovskom zakonodavstvu, treba da se sprovedu u svim postojećim zgradama kako bi se utvrdio energetski učinak i potencijal za uštedu energije. „Sprovođenje mera za energetsku efikasnost predloženih od energetskih inspektora vodi do smanjenja potrošnje energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Štaviše, ušteda energije se prevodi u razne druge koristi, kao što su smanjenje zavisnosti od uvoza i uticaja na klimu, manji računi za energiju, povećanje radnih mesta i podsticanje lokalnog razvoja“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.      Podelivši diplome inspektorima koji su prošli posebnu obuku Kjartan Bjornson, otpravnik poslova Kancelarije za vezu Evropske komisije je kazao da je poboljšanje energetskog učinka važno iz više razloga. „Poboljšanjem energetskog učinka možete obezbediti niže račune za energiju i troškove održavanja, kao i prijatniju unutrašnju klimu za decu, za studente i pacijente, “ kazao je Bjornson. Energetska strategija za Kosovo ima za cilj da postepeno poboljša energetsku efikasnost ka evropskim ciljevima. Ministarstvo energetike i rudarstva je usvojilo plan za energetsku efikasnost koji podvlači ključne mere koje treba da preduzmu različiti sektori (javne i privatne zgrade, industrija, usluge, itd. ). Evropska unija takođe pomaže da se ovi standardi postignu obukom energetskih inspektora.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017