Vesti

Odgovor mitropolita Amfilohija na pismo umirovljenog episkopa Artemija

Odgovarajući na pismo vladike Artemija koje je uputio na adresu Eparhije raško prizrenske, a koje je danas objavljeno u dnevnom listu Politika mitropolit Amfilohije, mjestobljustitelj Eparhije raško-prizrenske je ocenio da pismo Vladike Artemija predstavlja direktno i najgrublje mešanje u upravljanje Eparhijom raškoprizrenskom.

“Na početku Vašeg pisma, Preosvećeni brate, tvrdite da ovakvo Vaše postupanje „na znači da se mešate ili da želite da se mešate u našu vlast i upravljanje ERP“. Pri tom pridodajete da „ipak ne možete mirno i nezainteresovano gledati i slušati šta se događa sa Vašom duhovnom decom koju ste decenijama „s mukom rađali“ i „odgajali... “ Dalje u Vašem pismu govorite o preteškim kaznama zbog „navodne krivice“ Vaše „duhovne dece“ – samovoljnog napuštanja manastira, optužujući nas i neke sa nama (u stvari Sv. Arh. Sinod i Sv. Arh. Sabor), da smo uzročnici tih postupaka nekanonskim rešavanjem Vašeg („montiranog“) slučaja, kojim smo „narušili i razrušili svaki Kanonski i Crkveni poredak“ i uneli „pometnju i razdor“ u celu SPC. Iako tvrdite suprotno, ovo predstavlja direktno i najgrublje miješanje u upravljanje Eparhijom Raškoprizrenskom, kaže se u odgovoru mitropolita. U pismu mitropolit Amfilohije obaveštava vladiku Artemija, da je iz kruga dosadašenjeg bratstva manastira Crna Reka saznao da je vladika Artemije dao podsticaj na traženje kanonoskog otpusta. “Ovo vaše pismo samo potvrđuje da iza napuštanja manastira Raškoprizrenske Eparhije stojite Vi neposredno iako prividno to ostavljate „na savjest Vaše duhovne djece“. To smo saznali iz kruga dosadašnjeg bratstva Crne Reke, da ste dali podsticaj na traženje kanonoskog otpusta. To potvrđuje i Vaše rezanje slavskog kolača, u tuđoj Eparhiji, negdje oko Aranđelovca, u kući koju ste u svom slovu proglasili za „katakombu“ u kojoj se skrivate Vi i Vaši izbjegli monasi od novih progonitelja (kanonskog Mjestobljustitelja ERP, Sv. Sinoda i Sv. Arh. Sabora!). To potvrđuje i vaše okupljanje svih odbjeglih monaha i monahinja u Manastiru Šišatovcu na dan Vašeg useljenja, kao i u manastiru Vrdnik za Vidovdan 2010. g. Na našu bratsku molbu, prilikom Vašeg odlaska iz Gračanice, da posavjetujete monahe da ne napuštaju svoje obitelji, rekli ste da Vas oni tobož ne slušaju, a u stvari oni su i iz Vaših riječi i Vašeg ponašanja shvatili da Vi to svim srcem želite i da ih na to podstičete’, naveo je mitropolit u pismu. U pismu mjestobljustitelja Eparhije raško-prizrenske se dodaje da se iz otvorenog pisma vladike Artemija, jasno vidi da je on glavni povod i podstrekač samovolje monaha i gaženja kanonskog poretka Crkve. Ceo sadržaj pisma, odgovor koji je mitropolit Amfilohije uputio vladiki Artemiju na njegovo otvoreno pismo, a koje je danas objavljeno u dnevnom listu Politika, možete pročitati na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske: http://www. eparhija-prizren. com/sr/saopstenja/odgovor-mitropolita-amfilohija-na-javno-pismo-umirovljenog-episkopa-artemija

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017