Vesti

Nastavljena divlja gradnja u vikend zoni na Brezovici?

Divlja gradnja u tzv. vikend zoni na Brezovici je nastavljena, tvrdi predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović. Predstavnici opštine koja radi po kosovskom sistemu negiraju ove navode i tvrde da se čeka izrada urbanističkog plana.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović, koja radi po sistemu Republike Srbije izjavio je za KIM radio da se na teritoriji Nacinalnog parka Šara u vikend zoni izvodi bespravna gradnja više od desetak vikendica. “Dok smo mi držali isturenu kancelariju za urbanizam gradnja je bila stopirana, ali kada je formirana nova opštinska vlast nastavak gradnje je počeo i prema informacijama koje imam gradi se oko desetak vikendica bez građevinske dozvole’, kazao je Mihajlović. Mihajlović ističe da u vikend zoni “vlada urbanistički haos’. Navodi da se pored vikendica grade i mostovi i da se menja rečno korito.   “Prava pozadina te divlje gradnje je pokušaj menjanja etničke strukture stanovništva u većinskoj srpskoj opštini Štrpce’, dodao je on. Međutim, sa druge strane savetnik gradonačelnika opštine Štrpce, Dalibor Jevtić, koja radi po sistemu Vlade Kosova tvrdi da nema nikakve gradnje novih vikendica u vikend zoni. “Problem divlje gradnje u vikend zoni je bio prisutan unazad deset godina. Mi smo to zustavili i to je jedan od pozitivnih rezultata koje smo mi postigli na početku. Radimo na regulacijama kakva vrsta gradnje će biti dozvoljena, kakvi su standardi za vikendice, određivanje kvadrature i sve ono što se podrazumeva po standardima. Dok se ne donese uredba, nije moguća nikakva gradnja’, rekao je Jevtić. Jevtić ističe da opštinski tim radi zajedno sa kompanijom Logus na izradi Masters plana.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017