Vesti

Gračanica: Ministarstvo kulture pokrenulo akciju “Knjiga za sve”

Povodom 145 godina postojanja Gradske biblioteke iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije je pokrenulo akciju “Knjiga za sve”. Ministarstvo kulture i Nacionalna biblioteka Srbije su ovim povodom biblioteci u Gračanici donirali nekoliko stotina knjiga.

Ova akcija je jedna u nizu kulturnih manifestacija koje se održavaju na teritoriji republike u okviru projekta “Godina knjige i jezika’. Savetnik ministra kulture Zoran Hamović kaže da akcija “Knjiga za sve’ sadrži niz kulturnih događaja. “Sigurno da nema nikog kome nije jasno zašto danas na ovom mestu počinjemo od biblioteke u Gračanici. Ne samo da bi smo obeležili 145 godina od njenog postojanja, nego i da bi smo mladim čitaocima dali najnovije knjige iz produkcije naših izdavača’, rekao je Hamović. Kako je objavljeno na sajtu SG Priština, ministarstvo kulture i Nacionalna biblioteka Srbije su ovim povodom biblioteci u Gračanici donirali nekoliko stotina knjiga koje će, kako se nada Hamović, pomoći kako mladim čitaocima tako i onim starijima koji žele da unaprede svoja znanja i na taj način i svoj život na Kosovu i Metohiji. Ratko Popović, književnik iz Gračanice kaže da je potreba za knjigom u Gračanici evidentna, posebno za stručnom literaturom. “Ovde imamo nekoliko ogranaka fakuteta i studentima je potrebna stručna literatura i na tim principima treba biblioteka da radi, kako bi knjiga  bila više zastupljena“. Stručna literatura je potrebna i srednjoškolskom uzrastu, naveo je Popović i dodao da biblioteci u Gračanici nedostaju prostor, stručni kadar i kompjuteri za katalogizaciju knjiga. Direktorica biblioteke u Gračanici, Gordana Ničić, nije zadovoljna brojem članova kojih, u sredini u kojoj živi blizu 10 hiljada stanovnika, ima oko 300. Ipak, očekuje ona, da će taj broj i pored nedostatka čitaonice, savremenih pomagala i stručne literature uskoro biti veći.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017