Vesti

Raseljeni i izbeglice u Kosovskoj Mitrovici čekaju stanove

U dve zgrade koje pripadaju preduzeću Trepča u Kosovskoj Mitrovici ”Samački blok 1 i 2” živi oko 53 interno raseljenih lica sa Kosova i izbeglica iz BiH i Hrvatske. Već više od 11 godina oni čekaju na rešavanje stambenog pitanja.

U Kosovskomitrovačkom okrugu, koji je nadležan za rešavanje ovog pitanja, kažu da je u toku izgradnja 40 stanova za interno raseljena lica i izbeglice. Stanovnici tzv. Samačkog bloka žive u dotrajalim zgradama, lošim uslovima i koriste zajednička kupatila. Kako kažu, “nužni smeštaj’ za njih je postao trajni. Vesna Milosavljević iz južnog dela Kosovske Mitrovice u Samačkom bloku živi 12 godina. ’Ovde ni pas ne bi živeo. Evo vidite ovu jednu sobu. Tu perem veš. Ja sam hronični srčani bolesnik, živim na aparatu za kiseonik’, kaže Milosavljevićeva. Vesna je više puta konkurisala za stan, ali ga nije dobila. ’ Konkurisala sam opet za opštinske stanove, za 12 stanova koji su se davali u Bošnjačkoj. Odbili su me. Razlog nisu naveli. Predala sam potrebnu dokumentaciju. I zdravstvenu dokumentaciju takođe i odbili su me. A oni koji imaju stanove i kuće, oni su dobili. To je velika nepravda u Mitrovici, što nema ko da izađe da vidi ko gde živi i kome je stvarno potrebno da se dodeli stan’, kaže Milosavljevićeva. Ljuba Drljan, izbeglica iz Hrvatske je dobila rešenje za stan u zgradi u Suvom Dolu u koju bi uskoro trebalo da se useli. Međutim, nakon 15 godina izbegličkog života, boravka u kolektivnim smeštajima i nebrige nadležnih, Ljuba više nikom ne veruje. “Na listi smo za stan, ali ja dok ne dobijem ključ u ruke ja ne verujem nikome ’. Član privremenog organa SO Kosovska Mitrovica Zoran Bratić kaže za Kontakt plus radio da trenutno nema nove raspodele u planu već da je samo u toku provera žalbi na poslednju raspodelu od 12 stanova u naselju Bošnjačka mahala. ’Žalbeni postupak je završen. Opravdane ili neopravdane žalbe će komisija da vidi i da predloži Privremenom organu šta da radi. Malo je stanova, veliki pritisak je bio. Da se ranije delilo po nekom pravilniku i kriterijumu možda ne bi bila sada ovakva gužva i možda bi naše iz južnog dela podmirili ’, navodi Bratić. U toku je izgradnja 40 stanova za interno raseljena lica kaže za KPR načelnik okruga Radenko Nedeljković. ’U naselju Brđani u toku je izgradnja 40 stambenih jedinica, to su stanovi koji su namenjeni interno raseljenim i socijalno ugroženim licima. Ja očekujem da će se za nekih mesec dana privesti kraju i da će stanovi biti završeni i da će se izvršiti raspodela. Četrdeset stambenih jedinica je konkurisalo, negde oko 250 lica ’, ističe Radenković.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017