Browsing: Vesti

Pristup pravdi nije bio u potpunosti omogućen ni tokom trajanja integracije pravosuđa na Kosovu, a izlaskom Srba iz institucija situacija na tom polju se višestruko pogoršala, navodi se u izveštaju Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Berlinu da će Kosovo ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope i da će u maju legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu iz Banja Luke, Milorad Arlov, u subotu 27. aprila u 11 časova će na Jarinju uručiti sedam četvoromesečnih stipendija u vrednosti 2.800 evra za sedmoro srpske dece sa Kosova, navedeno je u saopštenju Odbora.

Izvođač radova KEDS-a, Elektrosever, počeo je da instalira pametna brojila u severnom delu Kosova. Ova brojila, koja su poslednja reč tehnologije, dodatno će regulisati distribuciju i snabdevanje električnom energijom kosovskih potrošača tog dela.

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola koje rade po sistemu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije na Kosovu počinje nakon vikenda, odnosno 29. aprila.

Promenljivo vreme prognozira se za poslednji radni dan u ovoj sedmici, a očekuje se smena sunčanih i oblačnih interevala.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa nekadašnjom visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i tom prtilikom istakla da Priština, više od 10 godina kasnije, još uvek nije ispunila svoju obavezu, odnosno formirala Zajednicu srpskih opština.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je saopštilo da je osmoro od ukupno 17 uhapšenih priznalo izvršenje krivičnog dela. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su za kosovske Albance izradili više od 400 falsifikovanih dokumenata i na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 100.000 evra.

Građani deset lokalnih samouprava iz Srbije posetili su Opštinu Kosovo Polje. Cilj posete je da se građani Srbije, njih dvadesetak, upoznaju sa radom ove kosovske institucije sa mladima, ženama i manjinskim zajednicama.