Vesti

Počelo prijavljivanje za kvalifikacione ispite

Polaganje prijemnog ispita u umetničkim školama kao i prijavljivanje za polaganje kvalifikacionih ispita za upis u srednje stručne škole i gimnazije počelo je danas.

Ove godine na severu Kosova i Metohije srednju školu moći će da upiše 320 svršenih osnovaca. Načenik školske uprave Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović, za Kontakt plus radio kaže da mesta ima dovoljno i da će i ove godine najveće interesovanje vladati za upis u srednju Medicinsku školu. “Prema anketi koju smo radili veliko je interesovanje za upis u Medicinsku školu. Ponovo imamo interesovanje najboljih đaka za Gimnazije. Neki profili iz srednjih stručnih škola su takođe u žiži interesovanja svršenih osnovaca, a vrlo malo je zainteresovanih za trogodišnja zanimanja’, kazao je Stojčetović. Stojčetović tvrdi da će se ove godine polaganje prijemnih ispita vršiti poslednji put po starom planu i programu Ministarstva prosvete, a da već od naredne godine počinje polaganje male mature. “Samo će se promeniti metodologija polaganja. Neće biti polaganja kvalifikacionog ispita, nego će se polagati mala matura i vrednovaće se uspeh iz osnovne škole. Pravilnik je u pripremi. Ministarstvo prosvete ubrzano radi na njemu i najverovatnije će do kraja ove nastavne godine biti završen’, istakao je on. Kvalifikacioni ispit iz srpskog jezika održaće se 21. juna, dok će iz matematike polaganje biti organizovano 22. juna.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017