Vesti

KPS preuzima obezbeđenje manastira Gračanica

Potpunu nadležnost za obezbeđivanje manastira Gračanica KFOR će uskoro predati Kosovskoj policijskoj službi, saznaje KIM radio.

Gradonačelnik novoformirane opštine Gračanica, Bojan Stojanović, potvrdio je KIM radiju da bi manastir Gračanica, koji trenutno obezbeđuju pripadnici švedskog kontigenta KFOR-a, uskoro trebalo da obezbeđuje Kosovska policijska služba i “da to nije nikakva novost’. Stojanović kaže da se tako nešto najavljivalo još ranije kada je KPS u svoju nadležnost preuzela čuvanje spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu. “Imam određenih saznanja da će KPS čuvati i ostale verske objekte. Tako nešto najavljivano je ranije, kada je KFOR nadležnost čuvanja Gazimestana prepustio KPS-u’, rekao je Stojanović. On, međutim, nije mogao da precizira kada će KFOR i formalno prepustiti obezbeđivanje manastira Gračanica pripadnicima Kosovske policijske službe.   Prema Stojanovićevim rečima o tome bi trebao da se izjasne i predstavnici Srpske pravoslavne crkve jer se “ipak radi o objektima koji predstavljaju versko nasleđe i gde naravno nikako ne možemo da izuzmemo učešce crkve’. Podsetimo, 17. marta ove godine KFOR je potpunu nadležnost za obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu predao KPS policiji, čime je pokrenut postupak primopredaje nadležnosti obezbeđivanja srpske kulturne baštine kosovskim institucijama.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017