Vesti

Počele Vidovdanske svečanosti

U okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko pričešće“, koja se održava svake godine povodom Vidovdana i godišnjice kosovske bitke, u Gračanici i drugim mestima na Kosovu počeli kulturno-umetnički događaji.

Vidovdanske svečanosti započele su predkvalifikacijama za izbor „Kosovke devojke“, koji se realizuje uz bogat kulturno-umetnički program, najpre u Prilužju, Donjoj Brnjici, a večeras i u Plemetini, saopštila je Skupština grada Prištine. U okviru manifestacije u galeriji Doma kulture u Gračanici, u subotu 5. juna u 19 sati, svečano će biti označen početak rada ovogodišnje Vidovdanske likovne kolonije. Na koloniji će učestvovati 12 akademskih slikara sa Kosova i Metohije i centralne Srbije.  Prema utvrđenoj satnici Doma kulture u Gračanici, koji je organizator manifestacije, prigodni programi sa izborom kosovke devojke narednih dana biće održani: 9. juna u Lapljem Selu, 11. juna u Šilovu, 12. juna u Sušici, 16. juna u Lepini, 17. juna u Štrpcu, 18. juna u Donjoj Gušterici i 21. juna u Ugljaru. Centralna priredba održaće se 26. juna u porti manastira Gračanica na kojoj će biti izabrana najlepša kosovska devojka koja će na velikoj književnoj večeri predati nagradu „Srebrni kondir Kosovke devojke pesniku-vitezu“. Na tradicionalnoj završnoj manifestaciji „Vidovdanskog pesničkog pričešća“ 27. juna, na kojoj će učestvovati pesnici širom Kosova, dodeliće se i druge značajne književne nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“, „Gračanička povelja“ i „Pero despota Stefana Lazarevića“. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Srbije, Kosovski okrug i Skupština grada Prištine.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017