Vesti

Simeon Vilovski lišen monaškog čina

Crkveni sud Eparhije budimljansko-nikšićke je doneo presudu kojom je protosinđel Simeon Vilovski, bivši nastojatelj manastira Banjska, lišen svešteničkog i monaškog čina i isključen iz crkvene zajednice na tri godine.

Veliki crkveni sud Srpske Pravoslavne Crkve je svojom odlukom, a shodno crkvenim pravilima, predmet protosinđela Simeona ustupio Crkvenom sudu Eparhije budimljansko-nikšićke, navodi se na sajtu Eparhije raško-prizrenske. Dodaje se da je crkvenosudski tužilac Eparhije budimljansko-nikšićke na osnovu prikupljenog dokaznog materijala protiv protosinđela Simeona podigao otpužnicu. Ona mu je lično doneta u ekstradicioni pritvor u Grčkoj, gde se isti nalazi zbog krivične prijave sudskih organa Republike Srbije koji su od grčkih vlasti tražili njegovo izručenje. Protosinđel Simeon je odbio da primi presudu. Optuženi protosinđel Simeon Vilovski nije iskoristio pravo da u roku od četrnaest dana od prijema otpužnice Crkvenog suda dostavi svoj odgovor na istu pa je Sudsko veće, shodno članu 66. pravila i postupaka za crkvene sudove SPC, zaključilo da optuženi učinjena dela priznaje. “Crkveni sud Eparhije budimljansko-nikšićke je došao do jednoglasnog zaključka da je optuženi protosinđel Simeon svojim nemonaškim i necrkvenim delovanjem, samovoljom i nepokoravanjem nadležnim crkvenim vlastima, kao i širenjem neistina i kleveta, izazvao veliku sablazan i naneo štetu ugledu Crkve i njene jerarhije’, navodi se na eparhijskom sajtu.  Dodaje se da je Simeon to “činio radi svoje lične promocije, pribavljanja lične materijalne koristi i obezbeđivanja mogućnosti sopstvenim saradnicima i srodnicima da se okoriste na štetu Eparhije raško-prizrenske, njenog klira i vernog naroda, pritom pokušavajući da izbegne odgovornost za flagrantno kršenje svetih kanona i na njima utemeljenih crkvenih uredbi i propisa’.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017