Vesti

Prištinski Univerzitet: Rešeni problemi katedre za Psihologiju

Među budućim studentima Prištinskog Univerziteta najviše interesovanje vlada za odsek Psihologiju. Rad ove katedre za na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio doveden u pitanje, konačno je rešen

Nakon rešavanja problema katedre za psihologiju, problem sada imaju katedre za žurnalistiku, socijalni rad i socijalnu politiku i odsek za japanski jezik. Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Dragi Maliković rekao je za Kontakt plus radio da nakon mnoštva problema sa kojim su se suočili ima obećanje nadležnih da će odsek psihologija dobiti akreditaciju. “Najpre smo prošle godine u junu mesecu dobili akt upozorenja, dosta toga smo korigiovali, ali ni to nije bilo zadovoljavajuće, pa smo onda uložili dodatni napor, podneli zahtev Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i dobili smo odobrenje za upis i potvrdu da će to da bude na najkorektniji način odrađeno’, rekao je Maliković. Da bi ovaj studentski program bio akreditovan, Fakultet je uposlio sedam doktora psihologije, čime je zadovoljen uslov da 70 odsto nastavnog kadra budu stalni profesori. Prostor je zadovoljavajući, a i biblioteka raspolaže knjižnim fondom koji takođe zadovoljava uslov za akreditaciju. “Imamo obećanje od strane ministarstva da će to biti razmotreno i rešeno u zakonskim okvirima. Mi ćemo upis da izvršimo, zato što nama zabrana nije donesena. Ove godine će psihologiju upisati 50 studenata, dvadest petoro na budžetu i dvadest petoro samofinansirajućih ’, istakao je dekan. Problemi koji su kod katedre za  psihologiju regulisani, sad imaju žurnalistika, socijalni rad i socijalna politika i odsek za japanski jezik. “Konstatovali smo da nastavnog kadra za tri studijska programa ne bismo imali, to je žurnalistika, Socijalni rad i socijalna politika i Japanski jezik, zato ne bismo mogli da ova tri odseka akreditujemo. Zato smo zamrzli upis na tim studentskim programima, ali ako bude interesovanja, a možemo da obezbedimo ono što zakon traži, mi ćemo podneti zahtev za akreditaciju’. Ove godine Filozofski fakultet upisuje 300 brucoša na devet studijskih programa. Pored Psihologije, tu su još i Istorija, Pedagogija, Istorija umetnosti, Srpski jezik i književnost, Engleski i Ruski jezik.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017