Vesti

Netačni birački spiskovi u Partešu

Kandidati za gradonačelnika nove opštine Parteš, a koji učestvuju na lokalnim izorima, koji će se održati 20. juna tvrde da su birački spiskovi netačni i da se na njima nalaze imena Albanaca koji ne žive na teritoriji tog mesta.

Na lokalnim izborima za novu opštinu Parteš, koji će se održati 20. juna za gradonačelnika se kandidovalo četiri kandidata: Vesna Ivanović ispred Građanske inicijative za opstanak, Goran Milošević iz Srpske socijal-demokratske stranke, Todor Mirković ispred Jedinstvene srpske liste i Nenad Cvetković iz Građanske inicijative Zavičaj.   Vesna Ivanović, iz Građanske inicijative Opstanak, kaže da su žalbu podneli Opštinskom sudu u Gnjilanu, zbog toga što se na biračkom spisku nalaze imena 26 Albanskih birača čije se mesto prebivališta ne nalazi na teritoriji Parteša.  “Sud je, međutim, odbio nasu žalbu sa obrazloženjem da nisu dostavljene kopije ličnih karata tih osoba, što je apsurdno, jer je posao policije i suda da utvrdi nečiji identitet. Mi samo znamo da oni ne žive na teritoriji naše opštine’, rekla je Ivanović. Kanditat Socijal-demokratske stranke za gradonačelnika Parteša, Goran Milošević, kaže da su i oni reagovali, jer je činjenica da Albanci nikada nisu živeli u tom kraju. Šef opštinske izborne kancelarije, Zoran Stojanović, kaže da su svi zainteresovani, a posebno politički subjekti, imali uvid u biračke spiskove i da je rok do kada su imali pravo na prigovore i žalbe istekao 12. maja. “Imamo dosta problema tako da se na biračkim spiskovima nalaze i ljudi koji su umrli pre deset godina ili ne žive na teritoriji Parteša. Svi građani i politički subjekti mogu pravnim putem preko žalbe da ukažu na nepravilnosti, a Sud treba da odluči da li će ih prihvatiti ili ne’,   rekao je Stojanović. Pravo glasa na izbore za opštinu Parteš, koje je Vlada Kosova raspisala za 20. Juni, ima 3. 447 birača.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017