Vesti

O. Ivanović: Albanci imaju pravo glasa

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da revizija biračkih spiskova u Kosovskoj Mitrovici nije izvršena zadnjih nekoliko godina, ali da su iz spiskova izbrisani umrli.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je u biračke spiskove upisano i oko 3. 500 Albanaca sa pravom glasa.   „Gradimo političku klimu kojom ćemo naterati Albance da glasaju, ne tražimo mi od njih da glasaju za srpske predstavnike, neka glasaju za svoje, ali dok to sami ne odluče svako insistiranje bi delovalo kao pritisak“, kaže Ivanović. On odbacuje mogućnost uklanjanja Albanaca sa biračkih spiskova, već smatra da treba izvršiti reviziju i utvrditi da li oni zaista žive u severnom delu Kosovske Mitrovice. „Ne može niko Albance da izbaci sa tih spiskova jer je njihovo ustavno pravo da glasaju. U poslednjih desetak godina oni nisu glasali, ali nama to ne daje pravo da ih izbrišemo sa spiska i ukinemo im administrativno pravo da glasaju“, kaže Ivanović. Na lokalnim izborima održanim u nedelju, u Kosovskoj Mitrovici je glasalo 28% stanovništva upisanih u biračke spiskove. Oliver Ivanović predlaže vršenje regionalnog popisa stanovnišva kojim bi se obuhvatile zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije koja je članica EU. On takođe smatra da bi u popis trebalo uključiti i Albaniju.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017