Vesti

EU će u Sarajevu potvrditi svoju posvećenost zapadnom Balkanu

U Sarajevu se danas održava ministarska konferencija ’Evropska unija – zapadni Balkan’, na kojoj se očekuje potvrda otvorenosti EU za članstvo svih zemalja zapadnog Balkana.

Na sastanku će učestvovati Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije i Štefan File, evropski komesar za proširenje.  Glavni cilj sastanka, na kojem će učestvovati ministri spoljnih poslova zemalja EU i balkanskih zemalja, jeste da se ponovo potvrdi posvećenost Evropske unije zapadnom Balkanu i njegova evropska perspektiva.   Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica EK, pre sastanka u Sarajevu je rekla da integracija zapadnog Balkana u porodicu evropskih naroda ostaje jedan od poslednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope.  “Evropska unija će u Sarajevu ponovo potvrditi da je Balkanu mesto u Evropi, kao i da region ima evropsku perspektivu, “ rekla je Ešton.    Štefan File, komesar za proširenje i politiku evropskog susedstva je pozdravio posvećenost koju su pokazale zemlje zapadnog Balkana da intenziviraju tempo reformi u ključnim oblastima i da još više osnaže sveobuhvatnu i delotvornu regionalnu saradnju. „Konferencija je pružila blagovremenu potvrdu perspektive koju imaju zemlje zapadnog Balkana za članstvo u EU i nastavak procesa proširenja. Komisija će pomoći zapadnom Balkanu u tim nastojanjima. Proširenje se temelji na striktnim uslovima, ali to je pre svega politički proces. Drago mi je da je sarajevska konferencija to podvukla, “ kazao je File.   Očekuje se da će zemlje Evropske unije i regiona, ali takođe i učesnici iz SAD-a, Rusije, Turske, OEBS-a i NATO-a, u Sarajevu pozdraviti napredak na Balkanu, postignut protekle decenije.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017