Vesti

Vojnici KFOR-a pokazali prilagodljivost na vežbi

Vojnici Multinacionalne Borbene Grupe Istok uspešno su završili veliku vežbu koja je uključivala višestruke situacije i koja je testirala okretnost i prilagodljivost KFOR-a.

Američki i turski vojnici su radili zajedno u kampu “Montith’ kako bi pružili obezbeđenje simuliranom sastanku kome je prisustvovao vladin zvaničnik. Vojnici su takođe pružali unutašnje i spoljašnje obezbeđenje da zaštite oblast sa dodeljenim specijalnim statusom, oblast ili instituciju pod posebnom zaštitom KFOR-a.     Poručnik Džarod Simek, izvršni oficir Bravo čete, MNBG I, kaže da je ovo već drugi put da vojnici čete Bravo obezbeđuju oblast sa dodeljenim specijalnim statusom za vreme misija obuke na Kosovu. On je rekao da su oni usavršili svoje veštine kao rezultat onoga što su naučili za vreme ovih vežbi.       U saopštenju dostavljenom KIM radiju se navodi da je takođe testirana sposobnost vojnika MNBG I da kontrolišu pobunu, pružaju medicinske intervencije i reaguju u slučaju neeksplodiranih sredstava. “Na vežbi obuke kao što je ova, bićete izloženi eksplozivnim sredstvima, žrtvama i širokoj lepezi drugih stvari koje bi potencijalno mogle da se dese u stvarnosti. Ovo je sveobuhvatni test i ja mislim da smo ga položili sa lakoćom, “ kazao je Simek.  Vojnici u oblasti operacija MNBG I van Kampa Montith, takođe su učestvovali na vežbi. Ukrajinski vojnici su pružali podršku operacijama na administrativnoj graničnoj liniji sa Srbijom, poljski vojnici su budno nadgledali granicu sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, a grčki vojnici su služili kao snaga za brza dejstva koja je u stanju da reaguje na celom Kosovu. Portugalski vojnici iz sastva KFOR-a su igrali ulogu “demonstranata“ koji su pružali otpor odbrani turskih i američkih vojnika u kampu Montith. “Ovo pruža našim vojnicima stvaran uvid u ono što može da se očekuje ako se susretnemo sa pravom demonstracijom“, rekao je narednik Ešli N. Timian, vođa 2. voda 3. odeljenja čete Bravo. “Ovo nam ukazuje gde su naše slabosti, tako da možemo da se pojačamo – pomaže nam da održimo svoju snagu i da identifikujemo stvari koje treba da se menjaju“, kazao je Timian.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017