Vesti

Grupa monaha iz Crne Reke napušta manastir

Nastojatelj manastira Crna Reka, protosinđel Nikolaj i devotorica monaha najavili su da će napustiti manastir, zbog kako navode, progona episkopa Artemija.

Crnorečki kaluđeri su od administratora eparhje raško prizrenske, mitropolita Amfilohija zatražili kanonski otpust, ali ih je on pozvao da ostanu u svom manastiru. “Mitropolit Amfilohije im je saopštio da nije u mogućnosti da im da kanonski otpust, jer za to ne postoje opravdani razlozi’, navodi se u saopštenju eparhije. Međutim, protosinđel Nikolaj i još devetorica njemu lojalnih jeromonaha i monaha manastira Crne Reke najavili da će u svakom slučaju napustiti ovaj manastir do 3. juna ove godine, sa ili bez kanonskog otpusta. “Mitropolit Amfilohije im je na njihov dopis pismeno odgovorio da samovoljno napuštanje manastira po Ustavu crkve neizbežno povlači kanonsku odgovornost pred crkvenim sudom’, navodi se u saopštenju. Eparhija raško-prizrenska navodi da je došla do saznanja da su crnorečki monasi samovoljno otuđili jedan deo pokretne manastirske imovine. Oni su upozoreni da takvi postupci povlače ne samo crkveno-kanonsku, već i krivičnu odgovornost pred državnim organima. “Ukoliko istraga pokaže da je zaista došlo do otuđivanja manastirske imovine u Crnoj Reci, odgovornost igumana Nikolaja koji je nadležan za materijalno poslovanje manastira biće još ozbiljnija’. Prethodno je mitropolit Amfilohije razgovarao i sa igumanom manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena Benediktom i njegovim monasima. Navodi se da je crnorečkim i arhangelskim monasima usmeno objašnjeno da Crkva ne može dozvoliti grupašenje koje podriva crkveno jedinstvo i da je takav način ponašanja suprotan svetotrojičnom i sabornom poretku Srpske pravoslavne crkve.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017