Vesti

Pobeda SNS i koalicije SPS-PUPS-JS

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), najviše glasova na juče održanim vanrednim izborima za opštinu Kosovska Mitrovica osvojila je Srpska napredna stranka (SNS), dok je u opštini Novo Brdo pobedila koalicija stranaka okupljenih oko Socijalističke partije Srbije.

Sekretar RIK-a, Veljko Odalović, izjavio je KIM radiju da je od 13 izbornih lista mandate osvojilo njih sedam i da je od ukupno 20. 372 birača u opštini Kosovska Mitrovica glasao 6. 291 birač.   ’SNS je osvojila 1. 104 glasa, DSS 1. 085, DS 1. 068, SPS-PUPS-JS 554, G17 plus 442, Građanska inicijativa SDP 461 i SDPS 319 glasova. Raspodela mandata uslediće posle usvajanja izveštaja, a sednica RIK-a na kojoj to treba da se dogodi zakazana je za večeras, dodao je Odalović. On je kazao da su na lokalnim izborima za opštinu Novo Brdo sve četiri liste prešle cenzuz i da će shodno tome učestvovati u raspodeli mandata u lokalnoj skupštini. „Od ukupno 1. 081 birača na devet biračkih mesta glasalo njih 900. Koalicija SPS-PUPS-JS je osvojila 393, DS 256 glasova, SNS 186 i DSS 54 glasa’, kazao je sekretar RIK-a. On dodaje da se za Novo Brdo još uvek čekaju rezultati sa šest izbornih mesta u centralnoj Srbiji, na kojima su glasali raseljeni, ali i da posle obrade ne treba očekivati ozbljnije promene.    Odalović je saopštio da, za sada, nije bilo prigovora i da je jučerašnje glasanje ’proteklo u redu’ i da stranke do večeras imaju rok za eventualne žalbe. Svetislav Ivanović, predstavnik SPS u Novom Brdu, potvrdio je KIM radiju da je koalicija SPS-PUPS-JS ubedljivo pobedila na jučerašnjim lokalnim izborima za odbornike skupštine opštine Novo Brdo. “Kolicija SPS-PUPS-JS osvojila je oko 45 odsto glasova od ukupno 900 izašlih birača, što međutim nije dovoljno za formiranje vlasti, ali najverovatnije to ćemo učiniti sa DS-om’, rekao je Ivanović.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017