Vesti

Sutra izbori u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu

U toku je izborna tišina pred sutrašnje vanredne lokalne izbore u opštinama Kosovska Mitrovica i Novo Brdo i trajaće do nedelje, 30. maja, u 20 sati kada će biti zatvorena biračka mesta.

Izborna tišina podrazumeva zabranu reklamiranja i javnog oglašavanja učesnika na izborima do zatvaranja biračkih mesta. Ukupno 20. 366 mitrovčana novu opštinsku vlast sutra će birati između 13 izbornih lista. Ukupan broj birača za opštinu Novo brdo je 1. 753 koji će vlast birati između četiri liste. Na zbirnoj listi za izbor odbornika Skupštine Kosovske Mitrovice su: Demokratska stranka - Boris Tadić, Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica, Srpska napredna stranka - Tomislav Nikolić, Pokret za Kosovsku Mitrovicu - Dragan Spasojević, slede G17 plus - Mlađan Dinkić, Grupa građana ’Za lepšu budućnost Mitrovice’, Nova Srbija - Velimir Ilić, Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj. Na toj zbirnoj listi slede Građanska inicijativa ’Srbija, demokratija, pravda’ - Oliver Ivanović, Socijaldemokratska partija Srbije - Rasim Ljajić, Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić, Grupa građana Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije - dr Milan Ivanović i GG Nova nada Kosovske Mitrovice - Nebojša Jović. Na zbirnoj listi za izbor odbornika Skupštine opštine Novo Brdo su: Demokratska stranka - Boris Tadić, Srpska napredna stranka - Tomislav Nikolić, SPS - PUPS - JS - Ivica Dačić i Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica. Vlada Srbije je 24. decembra donela odluku o raspuštanju skupština opština Kosovska Mitrovica i Novo Brdo i obrazovanju privremenih organa u tim opštinama. Vlada je u aprilu prošle godine raspustila SO Peć, izmeštenu u Goraždevac, i SO Priština, izmeštenu u Gračanicu, zbog kako je navedeno nepostovanja zakona i zloupotreba službenog položaja. Izbori za te opštine održani su sredinom avgusta. U julu je raspuštena i SO Leposavić, a vanredni lokalni izbori u toj opštini odžani su 29. novembra.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018