Vesti

Ana di Lelio: Ne zna se ko je bio Miloš Obilić

Ovu knjigu sam napisala da bih razjasnila jednu veoma zanemarenu priču, a odnosi se na Albance i njihova razmišljanja, priče i osećanja u vezi Kosovskog boja, kazala je za KIM radio o svojoj knjizi ’Bitka na Kosovu u albanskom epu’, autorka Ana di Lelio.

Cilj ove knjige, koja je prevedena i na srpski jezik, je prema rečima autorke da upozna čitaoce sa malo poznatom albanskom  epskom poezijom o boju na Kosovu, kao jednim od zanemarenih uglova viđenja tog događaja. “U svojoj knjizi govorim da Albanci veruju da je Miloš Obilić zapravo bio Albanac. Moja knjiga je o tome šta oni misle, a ne o tome šta ja mislim. Albanci naime veruju da je Miloš bio iz Kopilića, grada u Dreničkoj oblasti. U svojoj knjizi objašnjavam zašto je važno za Albance da veruju u tako nešto. Za njih je to važno jer oni sebe doživljavaju kao hrišćane, koji su se borili protiv otomanske imperije. ’, objašnjava di Lelio.   Di Leilo naglašava da je Miloš Obilić relativno nov dodatak srpskom mitu o Kosovu, kao i da je tek u 19. veku lik Miloša Obilića povezan sa srpskom nacijom i državom. “Ovo nije nešto novo što sam ja otkrila, svi znaju da Obilić ne postoji ni u jednom dokumentu, nema ga ni u jednoj knjizi istorije Turske, Grčke, Italije, nema ga ni u srpskoj. Postoji samo nešto što se naziva Kobilovic, Kobila... Obilić je ime koje su srpski istoričari izmislili u 19. veku’, tvrdi di Lelio. Ona dodaje da su priču o Milošu Kopiliću iz albanske perspektive i kao o albanskom heroju najpre proučavali srpski pisci 20. veka kao što su Vojislav Čajkanović, Tihomir Đorđević, Gliša Elezović. “Ja ne kažem u knjizi da je Miloš Obilić bio Albanac, ne kažem ni da je on Srbin, jer svakako nije bio Srbin, ne znamo ko je on zapravo bio, jer ne postoje istorijski dokazi o njegovom životu. Znamo samo da je neko ubio sultana Murata tokom Kosovskog boja. Pokušavam samo da predstavim još jedan od načina na koji se ova bitka posmatra’, istakla je Ana di Leilo. Knjiga ’Bitka na Kosovu u albanskom epu’ izdata  je u Londonu prošle godine. Pored studije autorke, u kojoj  je naglasak na tumačenju  motiva  obnovljenog interesovanja za  ovaj ep  među Albancima na Kosovu, knjiga, u dodatku, donosi prevod  osam verzija albanske pesme o Kosovskoj bici i eseje Veselina Čajkanovića i Alberta B. Lorda o ovoj temi. Ana di Lelio na Kosovo i Metohiju  je prvi put došla 1999. godine, sa misijom Ujedinjenih nacija. Od 2001. do 2003. bila je OEBS-ov privremeni komesar za medije, a dve godine radila je i kao savetnik u kosovskoj policiji. Trenutno radi kao predavač na KIJAC univerzitetu u Prištini.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018