Vesti

Deseto odlaganje suđenja Aljbinu Kurtiju

Suđenje lideru pokreta Samoopredelenje Aljbinu Kurtiju ponovo je danas odloženo, deseti put zaredom, saznaje KIM radio.

Sudjenje lideru pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju u Okružnom Sudu u Prištini odloženo je pošto se optuženi nije pojavio na zakazano ročište. Novo suđenje zakazano je 21. jun. Kako je saopšteno danas se pred sudijama nije pojavio ni branilac Aljbina Kurtija po službenoj dužnosti. Aljbin Kurti je do pre dve nedelje bio optužen za učestvovanje u masi koja je činila krivična dela, ometala službena lica u vršenju dužnosti i pozivala na otpor. Tužilaštvo je objavilo da će povući treću treću tačku optužnice za pozivanje lica na pružanje otpora. Sva dela za koja se Kurti tereti počinjena su tokom demonstracija 10. februara 2007. godine u Prištini. Iz EULEKS-a je medijima dostavljeno saopštenje u kome se navodi da ’duže vremensko odlaganje suđenja ima za cilj nalaženje adekvatnog rešenja zbog navedenih nedostataka u Advokatskoj komori Kosova i policiji Kosova’. Sud je za izdao novi nalog za privođenje kako bi se Aljbin Kurti pojavio na sledećem ročištu. Tužilaštvom predsedava lokalni tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018