Vesti

EULEKS prihvata odluku usmerenu protiv ’ilegalnih operatera’

Portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević istakla je da su za tu Misiju prihvatljive akcije Regulatornog tela za telekomunikacije koje su usmerene protiv, kako je rekla, ilegalnih operatera mobilne telefonije.

’EULEKS uopšte nije uključen u skidanje predajnika. On je prihvatio odluku Regulatornog tela za telekomunikacije protiv ilegalnih operatera mobilne telefonije na Kosovu. Samim tim što je EULEKS prihvatio odluke ovog tela, ne meša se u njegov rad i odluke prihvata ’, kazala je Gudeljevićeva Kontakt plus radiju.  Portparolka je dodala da je EULEKS svestan značaja telekomunikacija kao osnovnog vida ljudskih prava i pozdraviće sve preliminarne mere kojima će biti pružena podrška ljudima koji su izgubili pokrivenost signalom mobilne telefonije.  Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da predstavnici EULEKS-a poriču umešanost u ovu akciju, ali zabrinjava činjenica da je podržavaju. ’Pitanje u vezi repetitora sam postavio još prošle nedelje. U međuvremenu je bilo mnogo razgovora i na višem nivou i svaki put je EULEKS poricao bilo kakvu umešanost u ovu akciju. Ono što je nedvosmisleno je njihova podrška toj akciji i to je ono što ozbiljno brine’, istakao je Ivanović. ’Nije u pitanju samo tehnika, odnosno uklanjanje operatera, kako oni kažu, njihovo demontiranje, već, rekao bih, da dovodimo u pitanje čitavo stanovništvo koje živi južno od reke Ibar, a na taj način se ozbiljno krše ljudska prava, dovodi se u pitanje zdravlje tih ljudi i mnogo što šta’, dodao je on. Ivanović je poručio da će se problem rešavati političkim sredstvima na znatno višem nivou.  Koordinator tehnike Telekoma ’Srbija’ - izvršne jedinice Kosova i Metohija Ilija Ivanović izjavio je da radnici Telekoma dežuraju i čuvaju bazne stanice na severu.  ’Radnici Telekoma Srbije obilaze naše objekte radi bezbednosti, jer imamo nekih najava da će da krenu i na sever Kosova ’, rekao je Ivanović. On je ocenio da uopšte ne bi bilo dobro da se na severu Kosova ponovi slična akcija i na taj način omogući presecanje telekomunikacija sa državom Srbijom. ’Moje mišljenje je da u ovom trenutku ne bi trebalo to da se desi, zato što bi se podigle tenzije i može doći do nepredviđenih okolnosti ’, kazao je Ivanović. Telekom je, kako se procenjuje, pretrpeo štetu od oko šest miliona evra. Na pitanje da li je Telekom u stanju da za sedam dana obnovi uništenu opremu i stanje na terenu normalizuje, Ivanović je odgovorio da su radnici Telekoma ’Srbija’ spremni da u najkraćem mogućem roku obnove opremu i baznu stanicu koju su Albanci oštetili prilikom akcije isključenja repetitora.  Posle nasilnog isključenja repetitora, oko 100.000 korisnika mobilne i fiksne telefonije na području centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije ostali su bez signala. Signal srpskih operatera sada imaju samo Srbi na severu Kosova i Metohije.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017