Vesti

Počelo prolećno zasedanje Sinoda SPC

Danas počinje redovno prolećno zasedanje Sinoda SPC tokom kojeg će se raspravljati o odgovornosti episkopa Artemija, izboru novog člana Sinoda i podeli eparhija SPC-a.

U beogradskoj Sabornoj crkvi završena je Sveta arhijerejska liturgija koja prethodi redovnom prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC. Patrijarh srpski Irinej je po završetku liturgije blagoslovio Sabor koji bi trebalo da tokom zasedanja razmotri najvažnija pitanja iz života crkve. Patrijarh će potom predvoditi i molitvu priziva Svetog duha u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona. Posle toga u Srpskoj patrijaršiji počeće redovno prolećno zasedanje Sabora, najvišeg crkvenog tela, koji, kako je uobičajeno, prvog dana treba da utvrdi dnevni red. Zasedanje Sabora SPC održava se u zgradi Patrijaršije i, po pravilu, traje više dana i zatvoreno je za javnost. Ispitivanje odgovornosti privremeno razrešenog episkopa raško-prizrenskog Artemija, izbor novog člana Sinoda i podela eparhija SPC, glavne su teme o kojima bi mogao da raspravlja Sveti arhijerejski sabor SPC na svom redovnom prolećnom zasedanju. Ovaj Sabor je važan i zbog toga što će, posle skoro tri godine, Sabor za predsedavajućeg imati vrhovnog poglavara SPC.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017