Vesti

Protest u Gračanici završen mirno

Protestni skup u Gračanici sa koga je zatraženo od predstavnika međunarodne zajednice da reše problem koji je nastao nakon nasilnog isključenja signala srpskih operatera mobilne telefonije završen je mirno.

Skup je počeo protestnom šetnjom građana u 5 minuta do podneva. Ispred kolone građana išla su kola hitne pomoći simbolizujući da je isključenjem telefona njima onemogućena komunikacija i u najhitnijim slučajevima. Skupu je prisustvovalo oko 5 hiljada ljudi. Okupljeni su nosili transparente ’Slepi, nemi, gluvi’, ’Vratite nam veze’, ’Nema mreže, zasto’?Načelnik kosovskog okruga Goran Arsić na skupu je kazao da je ovo još jedan od raznih načina kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu. “Pozivamo UNMIK i Euleks da preduzmu mere na sprečavanju destabilizacije u sredinama gde žive Srbi i učine sve kako bi nam omogućili pravo na slobodan život i komunikaciju’, kazao je Arsić. Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković je naglasila da su teški bolesnici životno ugroženi, jer je prekidom veza otežan rad hitne službe. “Pozivam međunarodne aktere prisutne na Kosovu da svojim uticajem stabilizuju novonastalu situaciju i omoguće odmah brzo normalizovanje komunikacija na Kosovu. Vratite glas našim pacijentima’, kazala je Trajković. Okupljanje je završeno mirno, a dok je skup trajao saobraćaj kroz Gračanicu, na relaciji Priština - Gnjilane nije funkcionisao. Ulaz i izlaz iz Gračanice obezbeđivale su manje snage Kfora i Kosovske policije.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017