Vesti

Peticija protiv kamenoloma na brdu iznad Gračanice

Srbi i Albanci iz Sušice, Novog Badovca, Šaškovca i Gračanice pokrenuli su zajedničku peticiju protiv istraživanja tla i moguće kasnije eksploatacije kamena sa brda Veletin iznad Gračanice.

Multietničku peticiju su pokrenuli predsednici sela Sušice i Šaškovca zbog osnovane sumnje da će istraživanje tla na ovoj lokaciji i kasnija ekspoloatacija kamena i izgradnja separacije poremetiti životnu sredinu, uništiti kanale podzemne vode, naškoditi objektima u blizini i oštetiti ionako lošu infrastrukturu, javlja Radio Gračanica. Predsednik Srba u Sušici Dejan Jevtić, izjavio je za Radio Gračanicu da su se pretstavnici filme „Lapi“ iz Podujeva pojavili sa nekakvom dozvolom za iztraživanje tla od stane institucija iz Prištine. „Takvu odluku ne podržavaju ni Srbi ni Albanci iz ovih sela. Ukoliko se ovde počne sa istaživanjem i kasnije usledi iskopavanje, ni Srbima ni Albancima nema života. Za ovakav vid delatnosti, potrebna je pre svega saglasnost zajednica, a oni to nemaju, niti će imati“ rekao je Jevtić. Odbornik novoformirane opštine Gračanica iz Šaškovca Agim Krasnići, rekao je da Opština Gračanica nije konsultuvana po ovom pitanju. „Ako se ovde otvori kamenolom, moje mišljenje je da će morati da se odsele ljudi iz svih sela u okolini. Od eksplozija koje će uslediti srušiće nam se i onako stare i oronule kuće.   Neće biti života, “ kaže Krasnići. Pomenuta lokacija od manastira Gračanice je udaljena oko hiljadu metara, a od prvih kuća u okolnim selima svega nekoliko stotina metara.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017