Vesti

Fejt, Kermabon i Rašić obišli povratnike u Žaču

Specijalni predstavnik EU Piter Fejt, šef misije Euleks Iv de Kermabon i ministar za povratak i zajednice Saša Rašić obišli juče povratnike u Žaču kod Istoka.

Sastali su se sa vršiocem dužnosti predsednika opštine Istok, Hakijem Rugovom i srpskim povratnicima koji su tokom prethodnih nekoliko dana bili meta nasilnih napada. Govoreći o napadima koji su se prethodnih dana dešavali u Žaču specijalni predstavnik EU Piter Fejt je kazao da su neprihvatljivi.    „Pravo na povratak u skladu sa zakonom jeste princip fundamentalnog ljudskog prava i proces povratka mora da se nastavi i biće nastavljen. Kosovo je načinilo važne korake kao multietničko društvo i bitno je da nastavi da jača poverenje među zajednicama u pogledu svoje evropske perspective, “ kazao je Fejt.     On je dodao da će Evropska unija nastaviti da pruža podršku bezbednom procesu povratka u koordinaciji sa svim uključenim stranama. Šef Euleksa, Iv de Kermabon je naglasio da je zaštita osoba koje su rešene da se vrate ključna za uspešan proces povratka. “Osuđujem skorašnje akte nasilja nad povratnicima u selu Žač. Verujem da će kosovske vlasti pojačati svoje napore da počinioce privedu pravdi i da osiguraju pravo na povratak uključujući sprovođenje restitucije zemljišta, “ kazao je Kermabon. Prema Kermabonivim rečima neophodno je da kosovske institucije za sprovođenje zakona osiguraju bezbednost za ove ljude.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017