Vesti

G17 Plus: Status Kosova nije rešen

Za G17 plus status Kosova i Metohije nije rešen i nezavisnost nikada nećemo priznati, kazala je KIM radiju predsednica Pokrajinskog odbora G17 plus za Kosovo i Metohiju i poslanica ove stranke u Skupštini Srbije, Stojanka Petković.

“Smatramo da je za konačan status Kosova i Metohije, na miran način, potrebno pronaći kompromisno rešenje koje će zadovoljiti interese i Srba i Albanaca. Nakon odluke Međunarodnog suda pravde očekujemo da pregovori Beograda i Prištine o tome budu nastavljeni’, kazala je Petkovićeva.  Prema rečima Petkovićeve, G17 plus ima nekoliko plana za južnu Pokrajinu i jedan od njih ne isključuje mogućnost podele, kao eventualnog rešenja kosovskog problema.   “To znači da enklave sa većinskim srpskim stanovništvom budu pod ingerencijom vlasti iz Beograda, a da u mestima gde većinu čine Albanci vlast ima Priština. To je, međutim, stvar dogovora i po mom mišljenju ovo bi bilo trajno i mirno rešenje, ne samo za Kosovo, već i za ceo Region i Balkan’, rekla je predsednica Pokrajinskog odbora G17 plus za Kosovo i Metohiju.  Ona smatra da se još od devetesetih godina prema Kosovu vodi pogrešna politika, a da su najveće žrtve Srbi koji se danas nalaze u izuzetno teškoj situaciji.  “Ono što meni najviše smeta jeste činjenica da se sa svakom promenom vlasti, menja koncepcija politike prema Kosovu i samim Srbima, što nije dobro, jer narod ne zna kako da se ponaša i kome da veruje’, kazala je Petkovićeva.  “Postavlja se pitanje da li Srbija ima pravi plan za Kosovo i Metohiju? Mislim da ga nijedna Vlada do sada apslolutno nije imala - da znamo šta hoćemo, kako hoćemo, to tražimo. Koštuničina Vlada je tražila suštinsku autonomiju, što je potpuno progrešno rešenje, jer da su Albanci to prihvatili značilo bi da im dajete više nego ustav iz 1974. godine’, kazala je ona. Predsednica Pokrajinskog odbora G17 plus za Kosovo i Metohiju dodaje da se ova stranka bazira na ekonomskim pricipima i da je njihov cilj da na Kosovu i Metohiji uspostave ekonomsku samostalnost.   “Želimo da stvorimo što bolje ekonomske uslove, pomognemo stvaranje malih i srednjih preduzeća, kako bi ljudi imali pravo na samozapošljavanje, a čime bi se stvorili uslovi za rad, opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji’.    Trenutnu bezbednosnu i političku situaciju ocenjuje kao veoma lošu, pogotovu nakon formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i odluke KFOR-a da čuvanje srpskih manastira prepusti KPS - u.   “Postoji jedna velika opasnost da će Kosovske bezbednosne snage zajedno sa snagama KFOR-a umarširati u sredinama gde većnisko stanovonšitvo čine pripadnici srpske zajednice, kao što je to sever Kosova, što može, bojim se, da dovede do nekih konfliktnih situacija’, kazala je Petković u intervjuu KIM radiju.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017