Vesti

Sveta liturgija u Babinom Mostu nakon 20 godina

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Babinom Mostu danas služena prva Sveta Arhijerejska liturgija nakon 20 godina.

Liturgiju je služio administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije uz sasluženje vikarnog episkopa Teodosija, arhimandrita Tihona, igumana studeničkog, jeromonaha Timoteja iz manastira Pridvorice (kod Studenice) kao i svetšenika mitrovičkog i prištinskog namesništva. Liturgiji je prema saopštenju Eparhije raško prizrenske prisustvovalo oko stotinak vernika iz Babinog Mosta kao i grupa poklonika iz Beograda sa protojerejem-stavroforom Radivojem Panićem, koji je više godina služio na Kosovu i Metohiji. Vladika Atanasije, govoreći u svojoj besedi o Vaskrsenju Hristovom posebno se osvrnuo na duhovni smisao Kosovskog zaveta i istorijski značaj ovog mesta naglašavajući da kosovsko predanje svoje izvorište i smisao ima jedino u krsto-vaskrsnom podvigu Hristovom. Ispod oltarskog dela crkve, sahranjeni su mučenici - kosovski junaci postradali na Kosovu Polju 1389. godine.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017