Vesti

Zajednička vežba KFOR-a, Euleksa i KPS-a u Gnjilanu i Uroševcu

Kfor i kosovska policija rade zajedno kako bi isplanirali vežbe reagovanja na krizne situacije. Vežbe će se održati juna meseca u Gnjilanu i Uroševcu.

Predstavnici kosovske policije, Euleksa i Multinacionalne borbene grupe-istok, sastali su se u Gnjilanu i razmatrili planove za ove zajedničke vežbe.  U saopštenju dostavljenom KIM radiju navodi se da su vežbe zamišljene kao test sposobnosti zajedničkog rada ove tri grupe u pružanju odgovora na simulirane demonstracije, u kojima će kosovska policija imati primarnu ulogu, dok će  Euleks i KFOR pružati podršku lokalnim policijskim snagama.  “Radimo zajedno sa kosovskom policijom i Euleksom da bismo poboljšali ukupnu međusobnu koordinaciju i da bismo bolje razumeli operativne procedure svih uključenih strana’ - rekao je kapetan Džejms Lindmen šef združenog tima za saradnju sa policijskim snagama u MNBG-I i dodao da je u takvim situacijama najvažnije da svako razume svoju ulogu u reagovanju  na određenu situaciju. “Primarna misija KFOR-a je da obezbedi bezbednu i sigurnu sredinu na Kosovu, kao treća linija dejstvovanja, iza kosovske policije  i EULEKS-a. Vežba će pružiti šansu ovim trima grupama da rade zajedno na svim fazama scenarija koje uključuju pozivanje pripadnika MNBG-I da pomognu pripadnicima lokalne policije, rekao je Lindeman.  U saopštenju se objašnjava da vežba počinje sa malom demonstracijom koja postepeno eskalira do tačke kada se mora pozvati kosovska policija, zatim Euleks, a tek na kraju KFOR. KFOR će povratiti kontrolu nad situacijom združeno sa Kosovskom Policijom, a zatim vratiti odgovornost kosovskoj policiji.  Lideri MNBG-I su naglasili da osnovna ideja vežbe nije da KFOR zameni Kosovsku Policiju, nego da organizacije rade zajedno.  Na sastanku održanom u Gnjilanu predstavnici triju snaga su obišli teren na kome će se održati vežba u ovom mestu.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017