Vesti

Vladika Atanasije održao predavanje u Kosovskoj Mitrovici

Administrator Eparhije raško – prizrenske, vladika Atanasije, održao u sali rektorata Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici predavanje na temu „Živa vera u živoga Boga“.

Vladika Atanasije je naglasio da živa vera u živoga Boga jeste, kako je kazao, „živi odnos sa živim Bogom“ što uključuje pravu veru u Gospoda. “Pravoslavlje je jedina istinita vera ali ne kao ideologija, ne kao stranka sa programom, ne kao geto sistem koji mrzi sve druge. Nije hrišćanski da anatemišemo, da proklinjemo ali ni da izdajemo, prodajemo i menjamo svoju veru’, rekao je vladika. Administrator Eparhije raško – prizrenske je dodao da je “živa vera u živoga Boga’ oslobađanje čoveka ali i da je svaka sloboda odgovornost. “Vera je i lični akt, lični podvig, podvig života’, kazao je vladika i dodao da živi odnos sa živim Bogom stvara zajednicu. “Naša je crkva zajednica i to je ono što je duša, što je duhovni i fizički kostur srpskog naroda i hvala Bogu oseća se u narodu da dokle crkva traje, trajaćemo i mi, a to znači da smo svi pozvani, odgovorni i učesnici u tome. Vera je prisustvo Boga u namaiI prisustvo nas u Bogu’, rekao je vladika. “Živa vera u živoga Boga znači u stvari biti pravi pravoslavac. Verujući u svetu Trojicu, verujući u Hrista, verujući u zajednicu koja je crkva i u zajednicu našu koja je na liturgiji ostvarena, praktikovana, pragmatikovana’, kazao je vladika Atanasije.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017