Vesti

Episkop Teodosije osudio proterivanje Srba iz Žača i isključenje telefonije

Nastojatelj manastira Visoki Dečani, vikarni episkop Teodosije najoštrije je osudio proterivanje Srba iz sela Žač kod Istoka i isključenje mobilne felefonije na Kosovu i Metohiji.

“Sa velikom zabrinutošću smo primili vest da je nakon višenedeljnih albanskih pritisaka, protesta i kamenovanja srpskih povratnika u metohijskom selu Žač jedna grupa Srba povratnika morala da napusti Kosovo i Metohiju’, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.  “Iako je desetak povratnika iz Žača na lokaciji bliže Osojanu i dalje ostala, ovaj najnoviji vid pritiska uz današnje kamenovanje autobusa na liniji Osojane-Kraljevo jasno pokazuje da kosovska policija nije u stanju da zaštiti Srbe povratnike i omogući njihov povratak i bezbedan život’. Dodaje se da je Eparhija raško-prizrenska posebno pružila poslednjih dana pomoć povratnicima u Žaču kako bi ih ohrabrila da ostanu i izdrže pritiske, pa odlazak jednog broja povratnika iz Pokrajine predstavlja težak udarac i naporima Crkve. “Duboko smo razočarani pasivnošću međunarodnih faktora na Kosovu, koji umesto da se aktivnije angažuju na podršci povratnicima u Žaču i time daju nadu i primer za druge lokacije predviđene za povratak, svojom neaktivniošću tolerišu politiku etničke diskriminacije i progona, ’ kaže se u saopštenju i upozorava da će ukoliko se tako nastavi Kosovo postati potpuno monoetnička sredina.  U istom saopštenju izražena je zabrinutost zbog odluke samoproglašenih kosovskih institucija o uklanjanju predajnika mobilne telefonije Telekoma po centralnom Kosovu.  “Ovakve aktivnosti još više izoluju srpsku zajednicu u ionako već izolovanim enklavama i pokazuju im da za njih nema mesta na Kosovu i Metohiji. Bez telefonskog kontakta su mnoge bolnice i domaćinstva i ugroženi su životi ljudi, posebno starih i dece’, navodi se u saopštenju za medije.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017