Vesti

Stomatološki aparat “Ortopan” dostupan pacijentima na Kosovu

Administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije i vladika lipljanski Teodosije pustili danas u rad aparat ’Ortopan’ koji je stomatološkom odeljenju u Domu zdravlja u Gračanici donirao doktor Žerom Galup iz Francuske.

Direktorica Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže da je ovaj aparat jedini takve vrste na Kosovu i Metohiji. “Srećni smo što naši pacijenti neće morati da prelaze kilometre i kilometre da u ostatku Srbije traže ovakav vid dijagnostike. Ovaj aparat će biti veoma koristan i u službi svih naših pacijenata’, kazala je Trajković. Na ceremoniji predaje ovog aparata prisustvovao je i ambasador Francuske u Prištini Žan Fransoa Fitu koji je naglasio da će ovaj aparat koristiti svima. “Značaj ove donacije je u tome što će upotpuniti kapacitete Doma zdravlja i omogućiti lekarima da rade na najbolji mogući način. Ovo je privatna donacija pojedinaca iz moje zemlje. Ja se nadam da će pojedinci ne samo iz Francuske, već i iz ostalih zemalja nastaviti da budu velikodušni i otvoreni za sve stanovnike na Kosovu“, kazao je Fitu. Aparat “Ortopan’ koji se koristi za snimanje vilice je donacija doktora Žeroma Galupa iz Francuske, a aparat su pre mesec i po dana Domu zdravlja u Gračanici predali arhimandrit Ilija i još dvojica francuskih pravoslavaca iz manastira Preobraženja u Terasonu u Francuskoj.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017