Vesti

Ministarstvo za KiM osuđuje uklanjanje repetitora

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje nasilje kosovskih privremenih institucija usmereno ka uništavanju imovine srpskih mobilnih operatera u Pokrajini. Od Euleksa zahteva da zaštiti imovinu srpskih mobilnih operatera i hitno obezbedi nesmetanu komunikaciju na području Kosova i Metohije.

U saopštenju ovog Ministarstva dostavljenom KIM radiju navedeno je da je odmah po saznanju da specijalne snage kosovske policije demontiraju predajnike i opremu Telekoma, Telenora i VIP mreže, Ministarstvo za KiM zatražilo od EULEKS-a da zaustavi ovu nelegalnu akciju, da se vrati oteta oprema i u potpunosti zaštiti imovina mobilnih operatera.  Ministarstvo za Kosovo i Metohiju  ocenjuje da ukidanjem signala mobilnih operatera iz Srbije, takozvane kosovske institucije žele da stvore komunikacijski mrak među Srbima i potpuno ih odseku od sveta. “Smatramo da je ovo smišljeni incident, koji nije samo napad na svojinu srpskih kompanija, već namera da se preseče svaka međusobna komunikacija kosovsko-metohijskih Srba, ali i veze sa ostalim delom Srbije i svetom. Prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremene institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja’, kaže se u saopštenju. U saopštenju se napominje da su ukidanjem signala ugroženi životi mnogih bolesnika kao i rad hitnih službi. “Upravo da nije bilo signala srpskih operatera, javnost ne bi  ili bi sa kobnim zakašnjenjem, saznala za napade na povratnike u selu Žač, ali i druge mnogobrojne incidente u kojima su na meti bili Srbi’, objašnjava se u saopštenju. Napad na povratnike u Žaču i demontiranje predajnika mobilnih operatera, govori da takozvane kosovske institucije namerno stvaraju tenzije i vrše pritisak na preostale Srbe kako bi Pokrajinu etnički očistili’, navodi se u saopštenju. Ministarstvo za KiM od UMNIK-a i Euleksa zahteva da hitno reaguje, da se predajnici ponovo osposobe, i da preduzmu mere, na koje ih mandat misije UN obavezuje, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale. Euleks, UMNIK i međunarodna zajednica ne mogu i ne smeju više da zatvaraju oči pred stvarnim namerama takozvanih kosovskih institucija. Ministarstvo za KiM zahteva od Euleksa da  urazumi prištinske vlasti da ovakvi incidenti ne doprinose miru i stabilnosti.  

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017