Browsing: Vesti

Je­dan pr­vo­maj­ski put uzeo je rat­ne 1999. ži­vo­te tro­čla­ne po­ro­di­ce Pe­tro­vić iz Gra­ča­ni­ce. De­ca Ma­ri­ja, Ni­ko­la i nji­ho­va ba­ka Smi­lja­na stra­da­li su u auto­bu­su „Niš-eks­pre­sa”, ko­ji je sa­o­bra­ćao od Ni­ša do Pri­šti­ne. Da bi se shva­ti­la nji­ho­va sud­bi­na i pri­ro­da ne­sre­će ko­ja je za­de­si­la ovaj pro­stor da­nas, dva­de­set pet go­di­na ka­sni­je, mo­ra po­no­vo da se kre­ne na put, mo­ra­ju da se po­se­te tri spo­me­ni­ka ko­ji po­ve­zu­ju ovu tra­ge­di­ju.

„Godina za nama je godina još jednog sunovrata jedne od najvažnijih kategodija u istoriji ljudskog roda, a ona se zove dijalog. Ove godine je na svim stranama sveta stradao dijalog, stradale su naše kolege, stradao je razgovor sa ljudima“, kazao je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević na obeležavanju Svetskog dana slobode medija u Gračanici.

“Srbi su hrišćanski narod Golgote i Vaskrsenja, na Kosovu i Metohiji su naša kolevka i naš dom, naši živi i naši pokojnici”, poručio je patrijarh srpski Porfirije i ukazao na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću ponovo je zabranjen ulazak na Kosovo gde je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.

Kosovo je zauzelo 75. mesto, prema godišnjem Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF), što je pad za čak 19. mesta u odnosu na prošlogodišnji izveštaj kada se nalazilo na 56. Srbija je ove godine zauzela 98. mesto, sedam pozicija niže u odnosu na prošlogodišnji izveštaj.

Turistička ogranizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa Opštinskim odeljenjem za omladinui sport, organizuje treći „Vaskršnji turnir u stonom tenisu“ koji će i ove godine biti humanitarnog karaktera.

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona. Posti se i farbaju se uskršnja jaja.

Pretežno oblačno i hladnije vreme, mestimično sa kišom, prognozira se na centralnom Kosovu ovog petka.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmik-a Karolin Zijade posetila je manastir Gračanicu i razgovarala sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Sa 152 glasa “za”, 61 “protiv” i bez uzdržanih, od 213 onih koji su pristupili glasanju, poslanici Skupštine Srbije su javnim glasanjem izglasali novu Vladu Srbije.

Donji dom britanskog parlamenta odobrio je predlog Ališe Kerns za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, kojim Britanija podržava teritorijalni integritet Kosova i osuđuje napad u Banjskoj na Kosovsku policiju. Ovaj predlog Kerns je predložila nakon debate o bezbednosti na Zapadnom Balkanu.