Vesti

Vladika Atanasije služio u hramu Sv. Đorđa u Prizrenu

Drugu Pashu sa čitanjem Jevanđelja na raznim jezicima u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu služio je administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije uz sasluženje vladike lipljanskog Teodosija i sveštenstva i monaštva ove eparhije.

Obraćajući se okupljenim vernicima u obnovljenom hramu vladika Atanasije je kazao da je u vaskrsenju Božjem sva vera naša i sva budućnost naša. „Gospod je vaskrsao da bi pobedio smrt, Gospod je vaskrsao da bi smo mi vaskrsli. Vera naša danas nije samo vera u budućnost, nego u vaskrsenje celoga čoveka, tela i njegove duše. Zato se radujmo vaskrsenju... “, kazao je vladika Atanasije.  Pored dvadesetak vernika iz Prizrena i okolnih sela koji su prisustvovali službi,  hram je posetio i nadbiskup prizrenske katedrale Dod Đerđi sa još par katoličkih sveštenika. Vladike i nadbiskup su razmenili čestitke za najradosniji praznik, koji ove godine u istom danu proslavljaju i pravoslavna i katolička crkva.    Hram Svetog Đorđa koji se nalazi u u centru Prizrena, sedište je Eparhije raško-prizrenske. Kao i ostale srpske pravoslavne svetinje u Prizrenu zapaljen je u martovskom pogromu 2004. godine. Obnovljen je prošle godine, kao i obližnji vladičanski dvor. Bilo je planirano da po povratku iz Prizrena vladika obiđe i bolnicu za duševno obolele u Štimlju, ali je to odloženo za sutra, posto direktor ove institucije danas nije bio tu.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017