Vesti

Žač: Protest Albanaca završen bez incidenta

Oko sedamdesetak Albanaca protestvovalo je danas mirno u selu Žač kod Istoka zbog povratka 26 srpskih porodica. Albanski demonstranti zahtevaju da se iz sela proteraju učesnici u sukobima 1999. godine koji su, kako navode, ubijali i mučili Albance.

Koordinator za povratak u opštini Istok Vesna Maliković, kazala je za KIM radio da su se demonstranti zadržali oko pola sata kod šatora u kome trenutno borave Srbi povratnici i da su na tom mestu izrazili svoje zahteve. “Njihovi zahtevi su da Vlade Kosova reši problem, da kriminalce istera i protiv njih podnese tužbe. Povratničke porodicu su uznemirene, ali su  odlučne su da nasteve da žive u Žaču’, kazala je Maliković. Protest je protekao bez incidenta, a obezbeđivale su ga jake snage KFOR-a i kosovske policije. Nova protestna okupljanja Albanaca u Žaču najavljena su za dve nedelje.  

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017