Vesti

Protest Albanaca u Žaču

Albanaci iz sela Žač kod Istoka najavili su za danas u podne protest zbog povratka 26 srpskih porodica u ovo selo. Povratnici uprkos najavljenom protestu radosni i sa puno optimizma dočekuju Vaskrs.

Protesti Albanaca počeli su početkom nedelje a razlog za protest je kako navode, to što su pojedini povratnici učestvovali u ubistvima i mučenjima Albanaca 1999 godine. Koordinator za povratak u opštini Istok Vesna Maliković, kazala je za KIM radio da će danas, kada Srbi slave veliki hrišćanski praznik Uskrs, biti organizovan protest Albanaca ali očekuje da će policija i KFOR profesionalno obaviti svoj posao. “Najava za protest malo je unela nemir kod povratnika. Međutim, juče se još Srba vratilo u Žač. Nekolicina je dovela svoje žene i decu iz Srbije,   tako da se nadam da će sve proteći bez problema’, kazala je Maliković. Povratničke porodice koje su došle 28. marta smeštene su u šatorima koje im je obezbedio UNHCR. Tokom prethodna dva protesta oni su se krili u podrumu porušene srpske kuće. Uprkos teškim uslovima u Žaču, srpski povratnici raduju se današnjem prazniku. “Pored teških uslova života Srbi koji su se vratili u Žač, raduju se Uskrsu, ofarbali su jaja i puni su optimizma’, kaže Vesna Maliković.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017