Vesti

Priština: Vaskršnja liturgija u crkvi Sv. Nikole

U Prištini služena prva Vaskršnja liturgija posle martovskog pogroma na Kosovu. Preostali Srbi radosni što im je omogućeno da se mole i pričešćuju u svom gradu.

U crkvi Svetog Nikole u Prištini, prvi put nakon 17. marta 2004 godine, služena je Sveta arhijerejska liturgija na Vaskrs. Oko dvadesetak vernika iz Prištine prisustvovalo je prazničnoj liturgiju koju je služio sveštenik Darko Marinković. Srbi iz Prištine su posebno radosni što u crkvi Svetog Nikole nakon šest godina mogu prisustvovati liturgiji. Oni su prethodnih godina tražili i pisali nadležnom episkopu da se liturgija služi u ovoj crkvi kako bi mogli da se mole i pričešćuju, ali im episkop Artemije nije izašao u susret. Janko Kovačević je prvi put nakon jedanaest godina u Prištini. Uzbuđen je zbog današnjeg dolaska u ovaj hram. “Uzbuđen sam, i veoma srećan što sam posle toliko vremena došao u svoj grad. To što ne mogu da govorim pokazuje koliko sam uzbuđen, kaže Kovačević. Sveštenik Darko Marinković pročitao je Vaskršnju poslanicu patrijarha Irineja i prisutnim vernicima čestitao današnji praznik. “Želim vam svaku sreću, zdravlje i mir pre svega. Radostan sam danas i za mene je danas crkva puna, iako nije sasvim. Hristos je sa nama jer je vaskrsao na današnji dan. Hristos vaskrse’, poruka je sveštenika Marinkovića prištinskim Srbima.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017