Vesti

Proslava Vaskrsa na Kosovu

Prazničnim liturgijama u Gračanici, Prištini i Visokim Dečanima počela je proslava Vaskrsenja Hristovog. Predsenik Kosova Fatmir Sejdiju posetiće na praznik porodicu Maksimović iz Gračanice. U Žaču kod Istoka najavljeni protesti Albanaca.

Prazničnim liturgijama u Gračanici, Prištini i Visokim Dečanima počela je proslava Vaskrsenja Hristovog. Predsenik Kosova Fatmir Sejdiju posetiće na praznik porodicu Maksimović iz Gračanice. U Žaču kod Istoka najavljeni protesti Albanaca Ponoćnom liturgijom u manastiru Gračanica počela je proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Prazničnu liturgiju služio je administrator raškoprizrenske eparhije, vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom ove eparhije. Vladika je prisutnima pročitao poslanicu patrijarha Irineja. Nekoliko stotina vernika u Gračanici i ove godine se molilo za zdravlje, mir i blagostanje. Kako je najavljeno iz eparhije raškoprizrenske, vladika Atanasije danas će boraviti u Prizrenu a potom će posetiti duševnu bolnicu u Štimlju. Istovremeno u manastiru Visoki Dečani počela je svečana liturgija koju je služio vikarni episkop lipljanski Teodosije sa bratstvom ovog manastira. Svečano je ovog jutra bilo i u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Prištini, gde su se okupili preostali stanovnici ovog grada da zajedno sa sveštenikom Darko Marinkovićem proslave najradosniji praznik. Oko dvadesetak Srba danas je bilo u ovom hramu, a među njima su bili i oni koji su nakon jedanaest godina po prvi put došli u svoj rodni grad. Vernici sa centralnog Kosova koji nisu prisustvovali ponoćnoj liturgiji od jutros odlaze u hramove da zapale sveće. Najavljeno je da će u Gračanicu danas doći i kosovski predsednik Fatmir Sejdiju koji će na Vaskrs posetiti porodicu Maksimović. U selu Žač kod Istoka gde se pre nekoliko dana vratilo 26 Srba najavljeni su protesti Albanaca zbog porvratka srpskih porodica.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017