Vesti

Hrvati u Janjevu svečano dočekuju Uskrs

Hrvati iz Janjeva, sela udaljenog od Prištine 25 kilometara svečano se pripremaju za proslavu Uskrsa.

Župnik, don Matej Palić u ponoć će u crkvi Svetog Nikole služiti prazničnu misu. Sutra na Uskrs vernici, Hrvati i oko 50 katoličkih Albanca, prisustvovaće uskršnjoj misi, saznaje KIM radio. Janjevo je najstarije naselje u kome žive pripadnici hrvatske zajednice na Kosovu. U selu u kome su nekada činili većinsko stanovnistvo, danas su Hrvati manjina u odnosu na Albance. U Janjevu trenutno živi 225 Hrvata, a prema rečima Nikole Brkića, prošle nedelje je ovo mesto napustilo još petoro mladih. „Otišli su u Zagreb zbog posla, jer ga ovde nema. Šteta je što odlaze mladi i što je ovde sve manje Hrvata“, kaže Brkić. Uprkos teškim egzistencijalnim uslovima, Hrvati uz poruku mira, oprosta i radosti svečano proslavljaju Uskrs. „Želim svima zdravlje, mir, sreću i blagostanje. Da još mnogo godina slavimo Uskrs“, poručuje Nikola Brkić. U Janjevu je devedesetih godina živelo preko 4. 500 Hrvata. Ovo mesto je bilo poznato po velikom broju zanatlija i trgovaca.  

Ostale vesti

Instalacija
U sklopu druge faze izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Knjaza Miloša postavljen je natpis „Volim Kosovsku Mitrovicu“, koji će krasiti sam grad i tako ispratiti aktuelni trend promocije koji je već zastupljen i u brojnim drugim gradovima centralne Srbije.
  • 03.08.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017