Vesti

Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak

Iznošenjem plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista Spasitelja u grob, u manastiru Gračanica obeležen je Veliki petak.

Večernju službu sa iznošenjem plaštanice služio je administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije, uz sasluženje sveštenika ove Eparhije. Obraćujuci se okupljenim vernicima vladika je kazao da trebamo uzeti svoj krst i sa njim ići, jer će on postati naše spasenje, da idemo za Hristovim Jevanđeljem i Hristovom crkvom. “Neka bi nas Gospod udostojio da se dosledno poklanjamo njegovome stradanju kao što trebamo. Klanjamo se stradanju tvome, poklanjamo se stradanju tvome Hriste na krstu, poklanjamo se raspeću tvome, pokaži nam i tvoje slavno Vaskrsenje, da nikad ne zaboravimo u životu i isitoriji da je tajna vaskrsenja uvek kroz krst’, kazao je vladika Atanasije i dodao da “vakrsenje ne biva bez smrti, ni Uskrsa baz Velikog petka’. Večernjoj službi i iznošenju plaštanice pristustvovalo je oko 50 vernika. Na celivanje plaštanice, koja se polaže ispred oltara, vernici dolaze sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona. Pravoslavci i katolici ove godine slave Uskrs istog dana, u nedelju, 4. aprila.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017