Vesti

KFOR sutra odlazi iz Štrpca

Pripadnici poljsko-ukrajinskog bataljona KFOR-a zaduženi za bezbednost u opštini Štrpce povući će se sutra, a nadležnost za bezbednost prelazi na KPS.

U okviru strateškog smanjivanja broja vojnika KFOR-a na Kosovu i Metohiji 160 pripadnika poljsko-ukrajinskog bataljona koji su u proteklih deset godina bili stacionirani u hotelu “Breza’ na Brezovici sutra odlaze iz opštine Štrpce. Komandir poljsko-ukrajinskog bataljona Mihail Zabrocki kaže da iza sebe ostavljaju dobru bezbednosnu situaciju, gde će iz američke baze Bondstil u koju odlaze pratiti situaciju na terenu. “Ukrajinske snage su zajedno sa kosovskom policijom napravile dobru bezbednosnu situaciju u opštini Štrpce. U njoj ima dosta policije koja predstavlja vlast na Kosovu, tako da ona samostalno treba da radi na očuvanju bezbednosti, dok je KFOR tu kao drugi ili treći korak sigurnosti. Pratićemo situaciju i u svakom trenutku bićemo spremni da pomognemo ljudima u opštini Štrpce’, kazao je komandir Zabrocki. Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović smatra da će povlačenje ovog bataljona kod stanovništva u mestima koja se graniče sa albanskim sredinama izazvati osećaj nesigurnosti. “Svakako da onima koji žive u rubnim mestima opštine Štrpce neće biti svejedno, jer su Srbi ovde poučeni lošim iskustvom i neće se sa komšijama Albancima osećati bezbedno. Kosovska policijska služba nije spremna da odgovori eventualnim izazovima koji će se pred njom postaviti’, kazao je Mihajlović. Prema najavama pripadnici poljsko-ukrajinskog bataljona će nastaviti svakodnevno patroliranje kako bi se sprečilo eventualno ugrožavanje bezbednosti.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017