Vesti

Albanci najavljuju nov protest u Žaču u nedelju

Koordinator za povratak u opštini Istok, Vesna Maliković, demantovala je tvrdnje Albanaca da među Srbima povratnicima u selo Žač, kod Istoka ima ratnih zločinaca. Albanci će ponovo protestvovati u nedelju, na Uskrs.

Ona je  rekla da trojica Srba čije hapšenje Albanci traže nisu došla sa ostalim povratnicima 28. marta. Prema njenim rečima, ta tri imena uopšte nisu na spisku povratnika koji je ona predala UNHCR-u, Kosovkoj policiji, Euleks policiji i Kforu. Malinkovićeva je istakla  da su povratnici u Žaču odlučni da ostanu u svom selu. ’Srbi koji su se vratili odlučni su da ostanu na svojim imanjima. Oni su čvrsto rešeni da tako učine bez obzira što je za nedelju, na Uskrs zakazan nov protest Albanaca“, kazala je ona. Malinkovićeva je pozvala Albance koji protestvuju na razgovor. „Ja im poručujem da ako imaju nešto da kažu protiv povratanika, najbolje je da sednu za sto, dogovore se zajedno  i raščiste ova pitanja“, rekla je ona. Srbin povratnik u selo Žač Dragoljub R. Jevtić rekao je da među povratnicima nema kriminalaca, a kamoli ratnih zločinaca. ’Zalažem se da se formiraju dve grupe, nas Srba i Albanaca iz sela Žač i da sednemo i da porazgovaramo o svim problemima. Mislim da samo kroz razgovor možemo da nađemo zajednički jezik, da tako uspemo da prevaziđemo sve probleme’, rekao je Jevtić. Na jučerašnjem protestu Albanci su prošli kroz deo sela noseći  parole na kojima je  pisalo  ’Nema povratka dok se ne pronađu nestali’, ’Nećemo da radimo po srpskim planovima’, ’Kriminalcima ne trebaju kuće, nego ćelije’. Oni su uzvikivali ’Idite odavde, sa našeg slobodnog Kosova’, ’Vi ste nas ubijali’. Protest je obezbeđivalo tridesetak pripadnika kosovske i Euleks policije, kao i vojnici Kfora, a povratnike je posetio i kosovski ministar za povratak Saša Rašić.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017