Vesti

Danas je Veliki Petak

Pravoslavna crkva i vernici praznuju danas Veliki Petak uspomenu na dan raspeća i smrti Gospoda Isusa Hrista. Veliki Petak biće obeležen u Gračanici iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje polaganje Spasitelјa u grob.

Veliki Petak je poslednji i najznačajniji dan u Velikoj ili stradalnoj nedelji kada se u crkvama ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u danima Stradanja. Danas na Veliki Petak, večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice biće služeno u manastiru Gračanica od 15 časova a u večernjim satima će se pevati statije i biće služeno jutrenje sa ophodom oko hrama uz nošenje plaštanice. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona. Sinoć je u manastiru Gračanica služeno jutrenje Velikog Petka sa čitanjem Dvanaest Jevanđelja o stradanju Gospoda Hrista. U službi, koju su služila četiri sveštenoslužitelja učešće je uzeo u administrator raško-prizrenske eparhije vladika Atanasije.   Čitanju Jevanđelja sinoć je u Gračanici prisustvovao stotinak vernika među kojima je bio i veliki broj dece. Vladika Atanasije će sutra na Veliku Subotu boraviti na Štrpcu gde će služiti liturgiju Svetog Vasilija Velikog.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017