Vesti

Nastavljaju se protesti Albanaca u Žaču

Oko stotinu Albanaca protestvovalo je i danas u selu Žač u opštini Istok, gde se vratilo 26 srpskih porodica. Albanci kažu da se među povratnicima nalaze ljudi koji su učestvovali u sukobima 1999. godine.

Portparol Kosovske policije (KPS) za region Peći, Zećir Keljmendi, rekao je KIM radiju da je protest Albanaca koji je trajao sat vremena protekao mirno. ’Albanaci sa ispisanim parolama održali su mirni protest na oko 15 metara od šatora UNHCR-a, u koje su smešteni Srbi povratnici“, rekao je Keljmendi. On kaže da Albanci iz Žača tvrde da među povratnicima ima i onih koji su tokom sukoba 1999. godine ubijali nedužne ljude i da je policija povodom toga pokrenula istragu. Učesnici protesta, kao i pre dva dana, nosili su parole na kojima je pisalo „Napolje kriminalci“ i „Policijo, hapsi kriminalce“. Keljmendi dodaje da je protest bio najavljen i da ga je obezbeđivala KPS, a da su novi protest Albanci najavili za nedelju na Uskrs. U selo Žač se pre dva dana vratilo ukupno tridesetak Srba.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017