Vesti

Počeo upis đaka prvaka

Za upis dece neophodno je školi dostaviti izvod rođenih, lekarsku potvrdu, i dokaz o završenom pripremnom predškolskom programu.

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, Predrag Stojčetović za KIM radio je kazao da se broj prvaka ove godine ne razlikuje bitno od prošle, ali da, posmatrajući celu teritoriju Kosova i Metohije od sredine do sredine, mogu se primetiti velike razlike u broju đaka. “U severnom i u centralnom delu Kosova imamo veći broj đaka prvaka u odnosu na prošlu godinu, ali u povratničkim mestima škole će praktično ostati bez prvaka. Nemamo produktivne povratnike, imamo uglavnom samo starije ljude, nema dece, nema đaka i to je ono što nas brine i što pokazuje da mi ustvari nemamo pravi povratak’, kazao je Stojčetović. Prema Stojčetovićevim rečima ove godine će se insistirati na tome da deca upisuju školu u mestu stanovanja. Naglašava da će veliki broj romske dece, iako nisu završila predškolski program, ipak biti upisana u prvi razred. U Gračanici u predškolskoj ustanovi “Đurđevak’ trenutno ima  85 dece, kaže direktorica ove ustanove Dobrila Janković. U njihovom sastavu rade još par isturenih odeljenja u Sušici i Brnjici u kojima ima još 30 dece. “Oni su potencijalni kandidati, nije sigurno da će svi oni prvi razred upisati ovde, jer stalno ima odliva, ali uglavnom to je trenutni broj budućih prvaka’, kaže ona i dodaje da je već nekoliko godina unazad broj dece približno isti. Suzana Ristić, vaspitač u predškolskoj ustanovi u Gračanici kaže da je primetno da iz godine u godinu deca dolaze spremnija i sa nekim predznanjem. “Kad dođu kod nas uglavnom već znaju slova, brojeve, pa i da sami napišu neke kratke reči. To se naravno razlikuje od deteta do deteta, od sredine iz koje dolazi, od socijalnog stanja, ali primetno je da s godinama dolaze naprednije generacije’, kaže ona. Prvi razred osnovnih škola mogu upisati deca koja će 01. septembra biti stara najmanje 6, 5 godina, a najviše 7, 5 godina. Neophodno je da pored izvoda rođenih dete ima i potvrdu o zdravstvenom stanju i potvrdu da je odslušalo predškolski program.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017