Vesti

Suroi: Evropska perspektiva je čista iluzija

Veton Suroi, prištinski publicista i nekadašnji član „tima jedinstva“ tokom pregovora o statusu Kosova, kaže da se iza slogana „evropska perspektiva“ krije neefikasnost EULEKS-a i Međunarodne civilne kancelarije.

„Niko nikada nije naveo šta je tačno „evropska perspektiva“ za Kosovo. Ja to doživljavam kao slogan kojim se skriva da Kosovo umesto u Evropu, klizi ka Aziji. Pritom ne mislim na Japan, Kinu ili Indiju, već na Avganistan, Tadžikistan i slične države“, rekao je Suroi tokom jučerašnjeg predavanja na Prištinskom institutu za političke studije, a prenosi Koha Ditore. On ističe da Kosovo sasvim sigurno u narednih deset godina neće postati član EU i dodaje da to ne bi trebalo doživljavati kao istorijsku, već kao životnu činjenicu. „Mi nećemo biti u EU, dok će druge države, čak i neke od zemalja u susedstvu, biti članice Unije. U narednih pet godina Kosovo neće biti ni kandidat za članstvo (u EU)“, naveo je Suroi. „Ako Kosovo ne počne sa integracijom, na dobrom je putu da izgubi deo teritorije. Postaće nefunkcionalna država i njeni stanovnici će biti izolovani od drugih građana Evrope. Država u kojoj više od pola stanovnika živi na egzistencijalnom rubu može da bude samo izvoznik ljudi, a to je način funkcionisanja najsiromašnijih zemalja“. Zaklučujući predavanje, Veton Suroi je naveo da se iza slogana  „evropska perspektiva“ krije neefikasnost EULEKS-a i Međunarodne civilne kancelarije. Smatra ni da novoformirano Ministarstvo za integracije neće bitnije popraviti trenutnu situaciju. „Za to je potrebna promena u mentalitetu ljudi. Evropske integracije zahtevaju raskid sa praksom namestenih tendera mnogo pre od formiranja novog ministarstva“ naglasio je Suroi.  

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017