Vesti

Pomoć Ministarstva za KIM povratnicima u Metohiji

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju za održivi povratak i opstanak, Branislav Ristić, obišao je juče srpske porodice koje su se vratile u sela Žač i Dragoljevac kod Istoka.

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Branislav Ristić je istakao da će Ministarstvo uputiti hitnu pomoć u hrani i osnovnim potrepštinama, kao i potrebni alat i mehanizaciju kako bi porodice koje su se vratile u sela Žač i Dragoljevac što pre došle do krova nad glavom, navodi se u saopštenju ovog ministarstva dostavljenom KIM radiju. U selo Žač vratilo se ukupno 24 meštana, a u Dragoljevac 14. Pošto su kuće povratnika porušene, oni su smešteni u šatore i trenutno rade na raščišćavanju terena i stvaranju uslova za ponovno podizanje svojih domova. Meštani Žača i Dragoljevca započeli su obradu svojih njiva i pripremu za prolećnu setvu, dodaje se u saopštenju. Pomoćnik ministra za KiM je posetio juče i Goraždevac gde je sa predstavnicima lokalne vlasti razgovarao o povratku srpskih porodica u selo Crni Vrh kao i o povratku na još dve lokacije u opštini Peć. “Ministarstvo za KiM učiniće sve da pomogne da se meštani ovih sela, kao i svi proterani Srbi, vrate na svoja ognjišta ali i da se stvore uslovi ne samo za povratak već i za održivi opstanak u Pokrajini’ navodi se u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017