Vesti

U hramovima SPC na KiM počela vaskršnja bogosluženja

Pravoslavna crkva i vernici praznuju danas Veliki Četvrtak, dan posvećen spomenu ustanovljenja Tajne večere, odnosno Svete Evharistije. Njegovo preosveštenstvo administrator raško - prizrenske eparhije vladika Atanasije služi svetu liturgiju u Kosovskoj Kamenici.

Liturgiju Svetog Vasilija Velikog jutros u manastiru Gračanica služi vikarni episkop lipljanski Teodosije sa sestrinstvom manastira. Jutrenje sa čitanjem dvanaest jevanđelja o Hristovom stradanju vladika Atanasije služiće u manastiru  Gračanica u popodnevnim satima. Sutra, na Veliki Petak, večernja služba sa iznošenjem plaštanice biće služena u manastiru Gračanica a u večernjim satima će se pevati statije i biće služeno jutrenje sa ophodom oko hrama uz nošenje plaštanice. Vladika Atanasije će na Veliku Subotu boraviti na Štrpcu gde će služiti liturgiju Svetog Vasilija Velikog. Na Vaskrs, 04. aprila, vaskršnje jutrenje i luturgiju u manastiru Gračanica služiće vladika Atanasije a episkop lipljanski Teodosije vaskršnju liturgiju služiće u manastiru Visoki Dečani. Vaskrs će svečano biti obeležen i u Prizrenu gde će biti služena večernja služba sa čitanjem jevanđelja na stranim jezicima. Vladika Atanasije će na vaskršnji Ponedeljak služiti svetu liturgiju u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice a na vaskršnji Utorak u manastiru Devič.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017